Лушев Теплогаз-центр
(048) XXX-XX-XX
Комерційний курс: 1 $ = 38.1 грн. 1 € = 42.1 грн.
Увійти на сайт
Курс: 1 $ = 38.1 грн. 1 € = 42.1 грн.
Лушев
Вибір місця установки газового котла
16.08.2016 Вибір місця установки газового котла

Котельня разом з усім опалювальним обладнанням, зазвичай, влаштовується на першому поверсі житлового будинку в безпосередній близькості від гаража. Однак, котельню можна розташувати і поза межами будинку – в спеціальній прибудові або окремо розташованому приміщенні. При цьому, не потрібна додаткова площа власне будинку, а також знижується ймовірність пожежі. Звичайно, такий варіант вимагає додаткових витрат на будівництво окремого приміщення і прокладку комунікацій. Розміри приміщення для котельні визначаються діючими нормативами і складом опалювального обладнання. При цьому, існують цілком певні норми на розташування вікон і дверей, параметри димоходу, конструкцію і технічні характеристики системи вентиляції приміщення котельні. Проект котельні в обов'язковому порядку узгоджується з архітектурною службою, пожежною інспекцією та санепіднаглядом.

До монтажу обладнання краще приступати після закінчення попередньої обробки приміщення. До цього часу необхідно підготувати подіум під опалювальний котел (відстань від верхньої частини котла до стелі не повинно бути менше 250 см.), підвести газову магістраль, встановити лічильник газу і змонтувати систему каналізації. Повинна бути також виконана електрична проводка для живлення обладнання, підведена холодна вода. Стіни котельні слід обштукатурити або облицювати керамічною плиткою. Пол і стеля можна обробити по завершенні монтажу обладнання.

Для повної реалізації технічних можливостей встановленого котла слід виконати його якісну обв'язку, тобто, підвести всі трубопроводи та інші комунікації. Монтаж трубопроводів виконують після установки власне бойлера з розширювальним баком. Після цього монтують насоси, повітро - і грязеуловители. Бойлер і котел оснащують зливними вентилями і запобіжними клапанами. Трубопроводи кріплять за допомогою власників таким чином, щоб вага труб (особливо газових) не навантажував котел. В останню чергу слід встановлювати термометри, манометри, датчики температури. Слід зауважити, що для оснащення котельні краще користуватися арматурою і приладами високої якості – тільки в цьому випадку котел може служити довго і безвідмовно. Існує досить дороге, але вельми якісне котельне обладнання, що включає пристосування для монтажу, насосну групу, прилади безпеки, розподільник та ін.

До складу обв'язки в обов'язковому порядку повинен входити розширювальний бак, який компенсує теплове розширення теплоносія і його витік. Ємність розширювального бака, зазвичай, становить близько 10% всього обсягу теплоносія в системі. Якщо обсяг бака занадто малий, то можливе скидання гарячого теплоносія запобіжним клапаном, що призводить до необхідності частого поповнення води в опалювальній системі. При цьому, Регулярний долив води викликає прискорене утворення накипу і інтенсивну корозію радіатор, виконаних з алюмінію.

Важливу роль в забезпеченні ефективної роботи котла грає конструкція димоходу. Підлогові котли з камерою згоряння відкритого типу оснащуються вертикальним гравітаційним димоходом з природною тягою. Відмінним матеріалом для такого димоходу служить нержавіюча сталь (полірована). Подібний димохід для будинку в 300 м2 матиме висоту близько 10 метрів і для його спорудження потрібно від 20 до 100 тисяч рублів. Димохід для котлів з камерою згоряння закритого типу може бути виконаний у вигляді горизонтального каналу (з нержавіючої сталі) через стіну котельні. Такий варіант особливо кращий, коли котельня споруджується в уже побудованому будинку, що не має спеціальної димової труби. Слід мати на увазі, що занадто довгі або з великим перетином димоходи сприятимуть переохолодження продуктів горіння, зниження тяги і утворення хімічно активного конденсату, руйнує трубу димоходу, яка може прийти в повну непридатність всього за 5 або 7 років. Крім того, слід подбати про гарну герметичності (газонепроникності) димоходу. Тому споруджувати цегляні димоходи ми не радимо.