Кошик

10 причин замінити старий газовий котел

За останні 10–15 років багато заводів-виробників значно модернізували виробництво та технічне оснащення опалювального обладнання. Радикально змінилися конструкції та комплектація газових котлів, з'явилися й нові економічні моделі.

Якщо вашому котлу підлоги вже більше 15 років, автоматика його застаріла і часто не спрацьовує, і виникає питання: нехай працює далі або краще його замінити?

Що відбувається, якщо у газового котла не спрацьовує автоматика за температурою? Тобто котел нагрівся і не вимикається, регулювати температуру доводиться в ручному режимі за допомогою вентиля подачі газу на пальник. При цьому вам некомфортно: спекотно, то холодно. А котел вимагає постійної уваги, оскільки надвечір холодає, а вдень теплішає — і все це доводиться регулювати «на око»…

Існує і таке явище, як теплова інерція. Ви вимкнули газовий котел, але система опалення та радіатори розігріті та продовжують віддавати тепло у приміщення. Відповідно, температура в приміщенні довго не падає. Вам жарко, ви відкриваєте кватирку і втрачаєте дороге тепло. А коли приміщення остигає, ви включаєте котел або збільшуєте полум'я пальника, але системі та радіаторам потрібен час, щоб прогрітися.

І такі теплові перепади ви відчуваєте щодня через застаріле обладнання. А це – перевитрата газу та постійний дискомфорт, не кажучи вже про втрату грошей, сил та нервів. Так чи не краще замінити застарілу модель, тим більше, що варіантів нині безліч? Грошові витрати при цьому швидко окупаються, оскільки економічність сучасних котлів є незрівнянно вищою, як незрівнянно і зручність користування.

У цій статті ми розглянемо лише один із варіантів заміни підлогового опалювального котла. Це казани Aton. На півдні України їх реалізує та встановлює дистриб'ютор ТМ Aton — мережа Теплогаз-центрів «Лушев», де займаються професійним підбором теплового та газового обладнання вже 14 років.

Встановлена ​​в котлах Aton автоматика Eurosit італійського виробництва при підвищенні або зниженні температури повітря плавно регулює подачу газу, забезпечуючи комфортну температуру в приміщенні. У більш дешевих моделях котлів використовується режим повного вимкнення-вмикання, знову ж таки маємо проблеми з тепловою інерцією.

Крім того, у старих котлах буває заглушена або підрізана автоматика безпеки: при згасанні полум'я газ все одно подається на пальник, що може призвести до отруєння людей або вибуху. Взимку бувають аварії на газорозподільних пунктах, подача газу припиняється — пальник тухне, і після відновлення подачі газу він починає надходити до приміщення. Нова автоматика Eurosit виключає це.

У нових газових котлах є і датчик димоходу: якщо димар забився (упала цегла, застрягла кішка або птах, скупчилась сажа — в Одесі це не рідкість), автоматика припиняє подачу газу, котел вимикається, всі залишаються живими та здоровими. У застарілих моделях котлів такого відсікання немає; у разі засмічення димаря чадний газ надходить у приміщення, що призводить до нещасних випадків, часом з летальним кінцем. Власник старого котла ризикує своїм життям і близькими.

Пальник в котлі Aton італійської фірми Polidoro виготовлений з нержавіючої сталі з використанням лазерних технологій. Полум'я в ній біло-блакитне, а в старих котлах — жовто-червоне: це ознака того, що газ повністю не згорає, — звідси підвищена витрата газу та грошей відповідно.

Теплообмінник у старих котлах потребує об'єму води в 3–6 разів більшого, ніж у нових: це знову-таки збільшує витрату газу. У процесі роботи котла на стінках теплообмінника утворюється накип. За 15–20 років роботи наростає пристойний шар, а 1 мм накипу збільшує витрату газу ще на 10 %.

На додаток теплообмінники в котлах Aton мають максимальну площу теплообміну за рахунок спеціальної конструкції. В інших котлах для досягнення такого ж результату встановлюють турбулізатори, які згодом пробиваються та прогорають.

Крім того, для кращої роботи системи опалення та більшого ККД зараз встановлюють циркуляційні насоси, на що розраховані казани марки Aton. Старий котел зі збільшенням циркуляції з високою ймовірністю потече.

Замінивши старий котел, ви на найближчі 15–20 років забуваєте про всі перелічені проблеми. Для цього потрібно мінімум переробок, оскільки дистриб'ютор має котли Aton з різними типами підключення.

Газові котли Aton вже встигли заслужити довіру українців завдяки своїй надійності, довговічності, енергонезалежності та невибагливості в експлуатації.


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре