Кошик

Вибираємо настінний газовий котел

Ми продовжуємо цикл розмов з фахівцями про переваги та недоліки сучасного опалювального обладнання. Правильно підібраний котел – це не тільки тепло та затишок вашого будинку, але й суттєва економія коштів. Сьогодні у нашій рубриці огляд настінних котлів.

Перше, що приваблює в нових марках котлів, — компактність та зручність розміщення. Сучасні настінні котли трохи більше, ніж старі колонки ВПГ-23, і вмонтовуються в систему. Крім того, це два в одному: і опалення, і гаряча вода. Тобто і котел, і стовпчик замінить настінний котел, в який вбудовані всі необхідні елементи: теплообмінник гарячої води та опалення, розширювальний бак і насос. Однозначна економія на гарячій воді.

Якщо котли для підлоги працюють за рахунок різниці щільностей нагрітої та холодної води (тепла вода піднімається вгору, а при остиганні опускається вниз), то насос настінного котла здійснює примусову циркуляцію, підтримуючи в усіх точках системи опалення однакову температуру.

Звичайно, будь-які зміни пов'язані з деякими складнощами. Так, при встановленні настінного котла нової конструкції на стару систему опалення створюється надлишковий тиск у системі і, як наслідок, можуть потекти радіатори, труби, стики.

Температуру води в системі опалення та гарячого водопостачання контролює блок управління: ви задаєте необхідну температуру, а автоматика її підтримує. Можна розширити можливості керування кліматом у вашому будинку, встановивши датчик зовнішньої температури: автоматика прогнозуватиме і робитиме поправки в роботі котла залежно від температури за вікном. Є і можливість встановлення тижневого програматора, який дозволяє задати необхідні температурні режими у різний час доби та дні тижня; це дасть вам до 30% економії витрати газу. Старі опалювальні системи цілодобово тримали ту саму температуру, через що вночі в будинку «холодало», а вдень ставало спекотно. Нова автоматика усуває ці перепади.

У той же час електроніка настінних котлів більш вимоглива до експлуатації, тому їх не рекомендують встановлювати при нестабільній подачі електроенергії. Можливо, вам знадобиться встановити захист від стрибків напруги, стабілізатор, перетворювач, а то й акумулятор чи генератор. Тобто в цьому випадку підлоговий котел є кращим.

Ще одна істотна перевага – герметичність камери згоряння. на згоряння 1 куб. м газу витрачається 10 куб. м повітря. Старі системи з димарями брали це повітря безпосередньо з приміщення, випалюючи кисень з повітря, яким ви дихаєте. Відповідно і приміщення, де встановлений котел, потребувало влаштування вентиляційних отворів для забору повітря та відкритих кватирок для провітрювання, через які йшло тепле повітря, витрачаючи даремну частину енергії та створюючи небезпеку потрапляння в приміщення чадного газу.

У нових турбованих настінних котлах забір повітря для горіння здійснюється з вулиці за допомогою вбудованого вентилятора (турбіни). На вулицю виводиться подвійна труба: через одну (зовнішню) йде підсмоктування повітря для горіння, через другу (внутрішню) викидаються продукти згоряння, забезпечуючи безпеку людей, які перебувають у приміщенні. До того ж повітря, що всмоктується, підігрівається продуктами горіння, що виходять, що помітно підвищує загальний ККД котла.

Теплообмінник у турбованих котлах має спеціальну конструкцію, що підвищує тепловіддачу. Нові котли оснащені всіма необхідними ступенями захисту, які забезпечують високий рівень безпеки. Автоматика контролює наявність полум'я, тяги в димарі, нагрівання теплоносія. При тривалому простої циркуляційний насос включається кожні 24 години, щоб уникнути заклинювання; а при температурі в системі опалення нижче +7°C котел автоматично вмикається, щоб не допустити замерзання теплоносія та розриву труб. Виробники врахували і те, що опалювальний прилад повинен гармонійно вписуватися в інтер'єр приміщення, тому настінні котли відрізняються ергономічним дизайном.

Але якщо йдеться про заміну підлогового котла настінним, потрібно повністю переробити систему, замінивши старі труби діаметром 1,5–2 дюйми на нові 0,5 дюйми. Важливо врахувати і те, що стара система опалення забруднена шлаками, що накопичилися, іржею: вони небезпечні для настінного котла, в якому діаметр внутрішніх трубок, каналів і з'єднань значно менше, ніж у старому устаткуванні. Якщо залишити стару систему — необхідне її промивання, а це трудомісткий процес і вимагає спеціальних знань. Також знадобляться хороші фільтри, щоб уникнути забруднення при подальшій експлуатації. Ще одна стаття прихованих витрат — велика витрата води у старих радіаторах, що також зменшить ККД нового котла.

Так який котел вибрати, щоб звести ці складності до мінімуму? Вирішити вам допоможуть фахівці. Це як у лікуванні: найскладніше — встановлення правильного діагнозу. Залишилося додати, що нині найкращий асортимент сучасної теплотехніки надає мережа теплогаз-центрів «Лушев». Там вам допоможуть підібрати котел, виходячи з вашої конкретної ситуації, адже та сама марка обладнання для одного приміщення може не підійти, а для іншого стати ідеальним варіантом. І тоді новий котел забезпечить тепло та затишок у вашому будинку!


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре