Кошик

Як вибрати газовий лічильник

У сьогоднішній статті ми розглянемо побутові лічильники газу (далі БСГ), їх технічні характеристики, особливості та поговоримо про те, як правильно вибрати лічильник газу безпосередньо під Вашу ситуацію (систему газопостачання).

Для початку подивимося, який вибір нам надає ринок України. З усієї маси газових лічильників можна виділити три основні фірми, що зарекомендували себе: Elster, Metrix і Самгаз. Кожна з цих фірм виробляє мембранні лічильники газу, міжповірочний інтервал яких один раз на вісім років.

Рекомендації щодо вибору газового лічильника

Найголовніший критерій у підборі БСГ – кількість та потужність газового обладнання, встановленого у Вас у квартирі, приватному будинку, офісі тощо. Саме за цим параметром визначається типорозмір лічильника газу. Типорозмір лічильника (далі G) може бути: 1,6; 2,5; 4; 6; 10; 16; 25 і більше. Типорозмір газового лічильника можна пояснити просто фразою – це пропускна спроможність лічильника щодо газового обладнання.

Наведу Вам наочний приклад: якщо ви живете, скажімо, у квартирі і у Вас одна газова плита (у даному випадку не важливо, скільки конфорок і яка духова шафа у Вашій плиті), Вам необхідно вибрати газовий лічильник G-1,6 . Якщо окрім газової плити встановлено газовий проточний водонагрівач (газова колонка) – вибираємо G-2,5. Якщо в системі є газовий котел – G-4 і вище, знову таки залежно від потужності та кількості котлів.

Щодо габаритів газового лічильника є один нюанс. Часто чую від людей такі фрази: "Побачила у сусідки маленький з долонь лічильник, хочу такий же" або "У мене на кухні шафки, не хочу знімати їх, потрібен маленький лічильник". Йдеться про роторні лічильники. Так, дійсно, вони маленькі і на кухні виглядають органічніше, ніж їх мембранні родичі. Принцип роботи роторних лічильників (РЛ) дещо відрізняється від мембранних, але в цілому вони вважаються більш крихкими та сприйнятливими до якості газу, через що згодом може впасти точність вимірювання спожитого газу. Я рекомендував би Вам саме мембранний лічильник газу.

Ідемо далі. Ви хочете встановити чи замінити газовий лічильник на вулиці. У такому разі Вам потрібен БСГ з термокорекцією (на суматорі лічильника має бути літера «Т»). У такому БСГ встановлений термокоректор, який призводить до обсягу газу до середнього значення враховуючи температурні коливання. Інакше кажучи, лічильник вважає фактичний обсяг спожитого газу за низьких температур взимку і за високих – влітку.

Так само є ще один параметр: напрямок потоку газу (зліва направо та праворуч наліво). Зазвичай позначається стрілкою верхній частині корпусу БСГ. У стандартній системі газопостачання в Україні газ проходить зліва направо. І все ж таки можуть зустрічатися винятки, тому Вам варто приділити увагу і цьому параметру.

Загалом, при установці газового лічильника або при його заміні підібрати правильну модель не складно і все ж таки я рекомендую Вам звернутися до нас у lushev.com.ua, де наші фахівці якісно та швидко підберуть лічильник газу для Вашої системи газопостачання.

У наступній статті я розповім Вам про первинне встановлення газових лічильників у квартирі, які матеріали для цього потрібні і де саме можна встановити газовий лічильник.

Рекомендації щодо вибору газового лічильника


Написати відгук

Увага: HTML не підтримується. Використовуйте звичайний текст.
    Погано           Добре